hits


Det føles nesten litt rart å skulle forlate dette landet allerede, dagene har gått så utrolig fort og inntrykkene har vært mange. Selv om starten på oppholdet var en sjokkartet opplevelse bestående av frykt, svette og tårer har jeg virkelig lært meg å like dette landet. Kulturforskjellene er mange og det er lett for turister å trå feil. Jeg har derfor skrevet ned noen tips og andre observasjoner jeg har gjort meg så langt, ha i bakhodet at dette er langt fra noen fasit.

 • Last ned appen til google translate og den Japanske språkpakken før du ankommer, den oversetter både fra tekst, bilder og lyd. Oversettelsene er innimellom litt på en snurr, men det er uansett bedre enn ingenting.
 • På flyplassen får man leid bokser med portabelt wifi. Jeg betalte omtrent 800kr for en uke med ubegrenset tilgang og relativt bra hastighet. Denne boksen har vært en livredder for min del og var verd hver en krone ettersom det ikke er veldig mange plasser man kan koble seg på gratis wifi. 
 • Det finnes svært få søppelbokser som er plassert langs gatene i Japan og man må lete lenge for å finne en plass å kaste søppelet sitt. Dette fordi de rett og slett ikke har kapasitet til å følge opp tømmingene hyppig nok. Å ha en liten plastpose i vesken for å samle sammen alt søppelet som hoper seg opp gjennom dagen kan derfor være lurt, det er ikke sosialt akseptert å slenge ifra seg søppel på gaten.
 • Japanerne bruker stort sett ikke sukker i teen, ikke bli sjokkert når du kjøper en iste som rett og slett ikke smaker godt for våre sukkervante ganer. De ler kanskje litt av deg når du spør etter sukker på cafe, men er behjelpelige med å skaffe det for deg.
 • Ha tungen rett i munnen og vær fokusert når du skal prøve å forstå deg på t-bane systemet. Spør deg fram og ikke gi opp selv etter utallige forsøk på å finne noen som snakker engelsk. De i infoskranken ved billett automatene er som oftest veldig villige til å hjelpe deg selv om de ikke forstår engelsk, så om du har skrevet ned navnet på endestasjonen din på forhånd kommer du ganske langt på tross av språkbarrieren. 
 • Mens vi er inne på togsystemet kan det være lurt å huske at når man går av toget skal man gå i midten av døren, mens når man går på toget skal man gå inn på sidene av døren.
 • I Osakas rulletrapper står man rolig på høyre side, mens de som ønsker å gå holder seg på venstre side. Vær obs på at dette er motsatt i Tokyo. 
 • Togene i Japan har egne vogner som er reservert for kvinner i rushtidene, disse vognene har også egne plasser for påstigning som er godt markerte. Togene er fylt til randen i rushtiden og man tvinges til å stå tett sammen. Flere kvinner opplever å bli utsatt for ufrivillig beføling og andre ubehagelige situasjoner i forbindelse med disse togturene. Det er i tillegg vanskelig å forlate situasjonen ettersom man står som sild i tønne fram til neste stasjon.
 • Det er umulig å skru av kameralyden på mobiltelefoner som selges i Japan, dette fordi det er et økende problem at kvinner opplever at menn tar bilder under skjørtene og kjolene deres. Kvinner i Japan sliter med andre ord daglig med seksuell trakassering og i en kultur hvor man helst ikke skal kreve oppmerksomhet, skape en scene eller gjøre seg videre synlig i det offentlige rom er det utrolig vanskelig å få skikkelig kontroll på problemene.
 • Det anses som uhøflig å snakke i telefonen på toget. Skal man snakke med sidemannen sin må dette foregå på svært lavt lydnivå.
 • Det er en uskreven regel at man ikke skal spise på toget. 
 • Røyking er stort sett lov på alle restauranter og lignende, de har også egne røykerom på flyplasser og kjøpesentre. Man skal helst unngå å røyke mens man går og røykere henvises gjerne til egne røykeområder på offentlige plasser. Sneiper og aske skal kun kastes i askebegere, ikke på gaten. Dersom man ikke forholder seg til anviste plasser for røyking eller går rundt i gatene å røyker kan man bøtelegges dersom man er skikkelig uheldig.
 • Japanere pusser tennene i varmt vann.
 • Dersom du er forkjølet eller lignende forventes det at du bruker munnbind, noe som er forståelig med tanke på hvor hurtig smitte sprer seg i så tett befolkede områder. I tillegg bruker noen damer munnbind på dager de ikke orker å sminke seg. Mange bruker det også på grunn av gammel vane.
 • Nudler SKAL slurpes, dette for å signalisere at maten er god og for å regulere temperaturen.
 • Man gir ikke tips på restauranter.
 • De fleste turistene her er fra Kina og Korea, så det kan faktisk gå lenge mellom hver gang man ser noen med vestlig utseende, særlig om man reiser utenfor høysesong.
 • I Japan sover mange på harde futon madrasser på gulvet og dette trenger ikke å føles så veldig behagelig for folk som er vant til senger med tykke og myke madrasser. Det skal visstnok være bra for ryggen..
 • Vann kan drikkes fra springen, men for en nordmann smaker det ikke særlig godt.
 • Det er veldig vanlig at toalettene her har setevarme, musikk og et variert utvalg av vannstråler som vasker deg etter at du har gjort ditt fornødne.  
 • Det er tydeligvis en trend blant jentene her å ha masse rød/rosa blush like under øynene. Dette for å se søte ut, ligne på anime (tegneserie) figurer og/eller for å se litt syke ut slik at de signaliserer at de må passes litt på. Hjelpes..
 • Ikke bli overrasket om du hører M2M på høytalere eller lignende, de er tydeligvis fortsatt store i Asia. Den første ringetonen jeg hørte når jeg landet var en av deres hits og jeg kunne ikke gjøre annet enn å dra på smilebåndet.

Den viktigste huskeregelen er at man kommer langt med et stort smil, folkeskikk, respekt og et genuint ønske om å forstå seg på kulturen. Japan er et utrolig flott land og jeg vil anbefale alle som har muligheten til å ta turen hit!
Galskap at dette i det hele tatt er nødvendig, jeg blir så provosert.. Men for all del, det er bra at de i det minste prøver å få bukt med problemet.
Her skulle jeg oversette fra en plakat inne på et bakeri, ganske sikker på at teksten handlet om en bolle og ikke det som google her har kommet fram til. Kjekt å ha, men som sagt på en skikkelig snurr innimellom.


Her ser dere min futon madrass (blå) rullet sammen i stuen hjemme hos Justin. Skilleveggene gjorde at jeg hadde stuen som privat soverom på kveldene og da var det bare å rulle ut madrassen. Heldigvis kunne sofaen til Justin brettes ut som en madrass og uten den under futon madrassen er jeg ikke sikker på hvordan jeg skulle klart å sove der. Hjemme hos Idunn hadde de vanlige senger, hurra! 


Guden for kvinner, barn og reisende. Han bør jeg kanskje begynne å be til?Nå skal jeg bare få sjekket inn ryggsekken og spise middag før ferden går videre til Sydney, jeg gleder meg!
Siste dag i Osaka går mot slutten og det er helt klart en lykkelig trønder som legger seg i kveld. Jeg er selvfølgelig lykkelig fordi jeg snart skal sette snuten mot varmere strøk, her er det nemlig bikkjekaldt. Men mest av alt jeg er lykkelig fordi jeg har fått oppleve utrolig mange nye ting. Jeg har mestret de utfordringene jeg har kommet over, jeg har møtt fantastiske mennesker og jeg har ledd så mye at jeg har vondt i lattermusklene. 

Idag gikk ferden til Kyoto, der besøkte vi et av Japans mest kjente templer og det var virkelig litt av et syn. Ellers gikk vi bare rundt i byen for å se oss om, før vi til slutt endte opp på en helt fantastisk restaurant inne i en bakgate. Vi fikk en privat bås å sitte i og vi bestilte flere småretter. Det er helt klart den beste maten jeg har spist denne uken og jeg skulle nesten ønske jeg kunne dra tilbake dit i morgen.
I tillegg måtte vi selvfølgelig prøve ut Japansk "plommelikør" og diverse andre alkoholholdige drinker. Stemningen ble til slutt så god at Idunn nesten ramlet ned under bordet etter et dobesøk og vi lo så høyt at de i nabobåsen lurte på hva i alle dager som foregikk inne hos oss. For de som ikke skjønner hvordan man kan ramle under et bord som har bordplaten ca 50 cm over bakkenivå kan det forklares med at man har føttene i et hull i under bordet, slik at man sitter "normalt" men med selve setet i gulvhøyde. Det så derfor rimelig dumt ut når halve blondina var på tur til å forsvinne under bordet.

Det hører også med til historien at jeg like etterpå møtte en Japaner som tydeligvis kunne engelsk. At han forsto engelsk skjønte vi fort på ansiktsuttrykket hans idet jeg klarte å halvveis rope "I got small tits" mens jeg stirret han inn i øynene i det han passerte oss på gaten.
Grunnen til dette var fordi jeg skulle si "It's alright, it's ok - I got small tits anyway", men berused som jeg var stokket ordene seg og det hele ente med et "It's ok, It's alright.................. I got small tits". I forfjamselsen over at jeg ikke fikk det til å rime klarte jeg ikke å rive blikket til meg og siste del ble stammet fram som en egen setning, tidenes sjekketriks folkens.

Vel tilbake i huset sitter vi nå rundt kjøkkenbordet å koser oss. Bestemor serverer mer "plommelikør" og latteren sitter løst. Det blir utrolig trist å forlate Yuta og resten av gjengen i morgen, de har virkelig har fått meg til å føle meg som en del av familien. I tillegg kunne jeg helt klart tenkt meg å stappe Idunn ned i sekken for å smugle henne med meg til Australia. Jeg har hatt det så hinsides morsomt sammen med henne denne uken og jeg tror vi kunne hatt tidenes mest innholdsrike backpackertur sammen, slekta produserer definitivt bra blondiner. Tusen takk for at du tok meg inn i varmen og viste meg rundt i Japan Idunn, jeg er evig takknemlig og skal spandere en øl så fort vi begge befinner oss i samme land igjen!
En ting er sikkert, jeg blir ikke tynnere på denne turen. Idag sov lenge og slappet av med hver vår kopp te, noe som gjorde godt for en sliten kropp med begynnende influensa/halsbetennelse. Deretter dro vi inn til Shinsaibashi for å se oss litt rundt i byen. Idunn fikk kjøpt seg nytt kamera, jeg fikk handlet minnepenn og ellers har vi spist oss gjennom dagen. Vi har inntatt bakevarer, nudler, snacks og avsluttet det hele med en burger i "American village". Har også testet ut den berømte ostekaken de selger i Osaka, hallelujah! 


Opp til høyre ser dere min favoritt, ostekake innbakt i croissant med sjokoladetrekk. Kunne seriøst levd på dette i lang tid.
Møtte på en gjeng som kjørte rundt i Mario Kart biler, only in Japan.


Hærlighet, tiden går så utrolig fort og det er noe som skjer hele tiden i dette landet. I går hadde jeg flyttedag, på med sekken og videre til neste bolig.

Jeg har bestemt meg for å flytte inn hos Idunn og hennes svigerfamilie, spontanitet lenge leve. Verken Yuta (kjæresten hennes), mamman eller bestemoren hans snakker engelsk, så dette blir et fullverdig innblikk i en japansk families hverdag. Idunn har nå vært i Japan i et år og har på den korte tiden lært seg å snakke japansk, snakk om å ha språkøre! Hun fungerer derfor som tolk og gjør det mulig for oss andre å kommunisere med hverandre. I går laget vi nabe til kvelds, dette er typisk japansk vintermat som lages i en gryte som står midt på bordet å koker. Nabe er en slags suppe hvor man selv velger hva man vil spise, man plukker rett og slett det man vil ha ut av gryten. I går kunne vi velge mellom udon nudler, kål, vårkløk, tofu, ingefær og mizuna, i tillegg ble det servert storborrerot stekt i soyasaus og mirin som siderett, digg! Familien til Yuta er utrolig hyggelige og legger veldig stor vekt på at jeg skal kose meg og føle meg som hjemme. Snacks, te, øl og diverse annet serveres over en lav sko, så jeg kommer nok ikke til å kjenne på sultfølelse så lenge jeg bor her. På tross av språkbarrieren har vi virkelig funnet tonen og vi ble sittende rundt bordet å le helt til klokken 02:00 i natt. De som har meg på snapchat vet at jeg var i den syvende himmel i går. Vi tok nemlig turen opp til Nara for å besøke en deerpark! For ei jente som lenge har syntes at hjorten er så fine dyr at hun vil ha en tatovert på seg er dette store greier. Mamma, pappa og besteforeldre, jeg beklager å måtte meddele dette men den tatoveringen frister bare enda mer nå som jeg har sett hvor majestetiske disse dyrene er på kloss hold (sorry, not sorry).  Helt til slutt er det vell på sin plass å fortelle at svima aka meg trodde hun hadde mistet ryggsekken sin i går... Før vi dro til Nara låste vi nemlig inn sekken min et skap på togstasjonen, uten å tenke mer på dette dro vi til parken å hadde det gøy. Problemet oppsto når jeg på returen begynte å tenke på hvilken kode jeg hadde valgt på skapet, for det var kodelås, eller? Med nervøs latter drøftet jeg dette med Idunn og hun kunne avklare at skapene låses med nøkkel. Okei, dette er bra, da er det bare å finne nøkkelen.
Det skulle vise seg å bli umulig, begge tømte alt av lommer og vesker uten hell. Når vi kom fram til skapene fikk jeg fullstendig panikk, skapet var TOMT!!! I full panikk og med begynnende blodrykksfall forberedte hodet mitt seg på å besvime, her er det bare å prøve på å lande slik at jeg ikke slår hodet i det flisbelagte gulvet. Heldigvis var Idunn hakket mer påkoblet enn meg og hun kunne fortelle at sekken sto innlåst i naboskapet, krisen avverget og dramaqueen nummer en tar selvkritikk, hehe.. Idunn ringte Yuta slik at han kunne varsle selskapet om at jeg trolig hadde mistet nøkkelen og var villig til å betale alt av erstatning bare jeg fikk sekken tilbake. Dette skulle vise seg å bli null problem, da noen hadde varslet personalet om at de hadde funnet et fullt skap med nøkkelen fortsatt stående i døren. Der sto altså to blondiner som ikke engang klarer å låse et skap skikkelig, ikke rart vi ble ledd av når skapet ble låst opp. Ut av skapet dro jeg en sekk som er på størrelse med japaneseren som hjalp oss, norgesflagget som lyste mot han og min entusiasme overlot ingen tvil om at sekken hadde funnet tilbake til sin rettmessige eier. Jeg fikk igjen puste og bekymringen over å måtte gå med samme truse to dager på rad slapp taket, hurra!
Som sagt hadde jeg tidenes dag i går og gledet meg til å våkne til en ny dag i Osaka. For første gang siden ankomst slo jetlaget inn for fullt og klokken var 04:30 sist jeg sjekket klokken før jeg sovnet i natt. Likevel måtte jeg stille alarm til klokken 09:30 ettersom jeg skulle låse inn to arbeidere som skulle fikse noe på badet mens Justin var på jobb. Såklart hadde jeg stilt klokken på feil dag og jeg bråvåknet av at det ringte på døren. Her var det bare å få på seg klær i en fei og jeg vet ikke om det var japanerne utenfor eller blondina med sovesveis som så mest fortumlet ut idet jeg åpnet døren. På tross av at de ikke snakket engelsk (ingen overraskelse der altså) fikk vi kommunisert gjennom en form for tegnspråk og jeg fikk opplæring i å signere for utført arbeid på japanske skjemaer. Funfact: I Japan bruker de ikke signatur slik som vi gjør i Norge, men egne godkjente stempler. Jeg måtte derfor lage en ring og skrive navnet mitt med små bokstaver inne i sirkelen for å etterligne et stempel med mitt navn. Signeringen av skjemaene skjedde forøvrig på gulvet, dette til tross for at kjøkkenbordet var like ved. Når arbeidsfolket hadde forlatt leiligheten dro jeg ut for å møte tremenningen min Idunn som tilfeldigvis har slått seg ned i Osaka sammen med kjæresten sin. Hun startet eventyret i Japan som backpacker på work and travel visum og har jobbet en del som engelsklærer det siste året. Jeg kan ikke engang huske sist jeg møtte Idunn, så hvor tilfeldig er det ikke at vi plutselig ender opp i samme by på andre siden av jorden? Verden føles plutselig veldig liten, det på tross av alle de tusen ukjente menneskene som også befinner seg på akkurat samme sted.
Vi hadde en fantastisk dag hvor Idunn viste meg nye deler av byen, tok meg med på cafe og fortalte om noen av de tingene hun har opplevd så langt. Timene fløy avgårde, så vi kastet i oss litt sushi (DIGG) før vi dro til den samme festivalen som jeg var på i går. Her møtte vi vennene og kjæresten hennes, spiste deilig gatemat og studerte de ulike menneskene som gikk forbi. På tross av at jeg var på samme sted i går opplevde jeg likevel helt nye ting idag. Blant annet ba vi til en gud om at han skulle hjelpe oss å ta kloke valg i år, dette gjorde vi inne i et røykfylt tempel hvor vi ofret penger, ringte i en stor klokke og bukket. Vi kastes også mynter inn i en folkemengde foran et annet tempel og etterpå slo vi på en av tempelveggene, dette for å be guden om god økonomi i framtiden. Kulturopplevelser eller hæ?! 


Dag to i Osaka har virkelig ikke skuffet og reiseangsten jeg fikk i går holder sakte men sikkert på å forsvinne.
Prosjekt "trives i eget selskap" er igang og Justin hadde allerede gått til jobb når jeg våknet i morges. Jeg bestemte meg derfor for å utforske byen på egen hånd, med andre ord ingen grining på handicap toaletter idag. Med musikk på ørene lot jeg tilfeldighetene styre meg og jeg vandret rundt uten mål og mening i flere timer. Jeg har fått sett utrolig mye fint idag og er utrolig glad for at jeg valgte å bruke dagen på denne måten. 

Språket er fortsatt et lite problem, noe jeg fikk kjenne litt ekstra på når jeg skulle prøve å navigere meg gjennom et supermarked. På forhånd hadde jeg bestemt meg for at jeg skulle forsøke å finne en type drikke som jeg likte, utvalget er stort men noen problemer blir det likevel når man ikke er helt sikker på om det er iste eller øl på flaskene. Sulten som jeg var tenkte jeg at det var lurt å gå for en sikker vinner til lunsj, nemlig nudler på boks. For hvor vanskelig kan det egentlig være å finne en digg type nudler i Japan? Joda det er sikkert null stress joggedress det, dersom du er japaner. Utallige typer nudler med forskjellige smaker møtte meg i hyllene og jeg kunne ikke gjøre annet av å le av meg selv der jeg sto å klødde meg i hodet. Etter en stund sa jeg meg ferdig med handlingen og fikk klumset meg gjennom en betaling. Ikke spør meg hva jeg betalte, for jeg endte med å la kassadamen (som såklart kun snakket japansk) ta de pengene hun skulle ha fra lommeboken. Det er ikke bare bare med ny valuta skjønner du, hehehe. To forskjellige typer nudler, fire typer drikke og et par grillede kyllingspyd (tror jeg) ble med denne forvirra blondina hjem, her er det bare å prøve seg fram tenker jeg!  


Når bestevenninna er lærling i steinhoggerfaget tar man jo selvfølgelig bilder av de ulike uthoggingene man kommer over. Gleden var derfor stor når jeg så noe jeg først trodde var en park bestående av ulike steiner og motiv. Med Anita på facetime forklarte jeg at jeg hadde funnet "paradiset for steinhoggere" og viste ivrig fram de ulike uthoggingene. Etter relativt kort tid inne i denne "parken" gikk det opp for meg at det minnet mistenkelig mye om noe litt annet enn kunst. Etterhvert som jeg beveger meg lengre inn forstår jeg sakte men sikkert at jeg er omringet av noe som definitivt er gravstøtter. Jepp, denne turisten har med andre ord vært på oppglødd sightseeing på en kirkegård...


Flere reoler fulle av nudler, men hvilken boks skal man velge? Ville helst unngå fiskesmak og lignende snafs...Etter å ha inntatt lunsjboksen med nudler (som forøvrig var kjempe god) tok jeg en kort powernap til Justin kom hjem fra jobb. Han lurte på om jeg hadde lyst til å bli med å sjekke ut en slags festival på den andre siden av byen. Festivalen markerer nest siste dag i en lang feiring av det nye året. Her hadde de blant annet hundrevis av boder der de solgte gatemat (spiste meg forderva igjen og er psykisk forberedt på mageproblemer), salgsboder med diverse effekter og mange gikk i et slags bønnetog rundt tempelet. Har virkelig fått ta del i Japansk kultur i kveld og nordmannen i meg er sjokkert over hvor mange mennesker som hadde tatt turen til denne festivalen. Et sånt arrangement er helt spesielt å få oppleve ettersom stemningen, lydene, luktene og alle de andre sanseinntrykkene rett og slett ikke kan forklares eller gjenskapes gjennom video og bilder. Det var tett i tett med mennesker uansett hvor man prøvde å gå, det er derfor ikke noe som anbefales dersom du har så mye som et snev av agorafobi. 


Disse dukkene brukes til å ønske seg noe fra gudene. Man farvelegger først det ene øyet og ber til gudene om å få oppfylt et ønske, først når ønsket er gått i oppfyllelse farvelegges det andre øyet.


Luksus med lokalkjent guide, Justin viser mer enn gjerne fram små "hemmelige" bakgater.


Okei, da har jeg omsider landet i Japan og allerede etter noen få timer i dette landet har jeg virkelig fått teste selvstendigheten min.

På flyplassen i Osaka gikk ting veldig greit, skiltene hadde engelsk oversettelse og personalet var hjelpsomme. Videre tok jeg tog til Tengachaya stasjon og her skulle jeg bytte til undergrunnsbanen som går i retning Takatsuki. Det skulle vise seg å være enklere sagt enn gjort da alt av informasjon sto på japansk og oversettelsene plutselig manglet.. 
Som en hodeløs høns sto jeg der med sekken på ryggen og tenkte at her var det bare å spørre seg fram. Nok en gang enklere sagt enn gjort.
Etter å ha spurt omtrent 200 forskjellige mennesker om hjelp klarte jeg til slutt å komme i kontakt med TO personer som kunne nok engelsk til å få guidet meg i riktig retning. I tillegg tror jeg at jeg fikk kjeft av en som jobbet i billettluka på Tengachaya stasjon fordi jeg ikke forsto hva han sa på japansk, heldigvis skjønte jeg ikke hva han sa når han kjeftet heller.

Når jeg endelig kom fram til Tenjinbashisuji6chome stasjon hvor jeg skulle møte couchsurfing hosten min var jeg helt utslitt. Så mange nye inntrykk kombinert med et hav av mennesker som ikke engang prøver å legge skjul på at de stirrer på deg gjør at hodet virkelig får kjørt seg. Ikke hadde jeg sovet på et døgn, det begynte å bli lenge siden forrige måltid og ingen ga uttrykk for at de forsto språket jeg snakket. En kjapp tur på et svært skittent handicap toalett endte med at jeg brast i gråt og aldri før har jeg følt meg så mutters alene.

Der satt jeg altså, hulkende på et toalett i Japan og med sekken som min eneste støttespiller, koser seg på tur ja.

Etter en liten pep talk til meg selv og kontakt med bestevenninna hjemme i Norge ruslet jeg ut fra stasjonen for å finne et sted å spise. Med lavt blodsukker og lite energi ble gleden derfor stor når det første som møtte meg var en McDonalds. Ved hjelp av tegnspråk fikk jeg bestilt meg en cheeseburger og med ett var verden et litt bedre sted å leve. Etter å ha småsovet på mcdonalds i noen timer (ja, offentlig soving er tydeligvis sosialt akseptert over alt i Japan) møtte jeg Justin som jeg skal bo hos i de neste tre dagene. Justin virker som en kjempe hyggelig fyr og har utrolig mye å fortelle om Japan. Han er opprinnelig fra California, men har bodd og jobbet i Osaka i over tre år. Etter en liten omvisning i byen spaserte vi til leiligheten hans slik at jeg kunne legge ifra meg sekken før vi gikk ut for å spise middag. Justin tok meg med til en liten og autentisk restaurant i en av Osakas mange små bakgater. Der fikk vi servert mange ulike småretter, blant annet Yaki Tori (ulike kyllingspyd), en kyllingsuppe ingen av oss egentlig vet hva inneholdt, Tsukuni (kyllingkjøttboller med rått egg som tilbehør), grillet kyllingskinn, en slags toast med kylling og hvitløk, samt grillet lotusrot (min favoritt). Jeg er heldigvis oppdratt til å i det miste smake på den maten som blir servert, noe jeg er veldig glad for den dag idag. For å si det sånn så tror jeg Japan blir en skikkelig spennende matopplevelse. Slapp av pappa, jeg har pakket med masse idoform. 


En av mange sovende kompiser på McDonalds.


En liten håndfull av alle smårettene vi fikk til middag.


Bildet er utydelig fordi hele det lille rommet var fylt med os fra grillen og tobakksrøyk, på tretavlene øverst i bildet står menyen. Bak plassene på bardisken er det ikke plass til mer enn fire små bord, jeg lyver ikke når jeg sier at soverommet mitt hjemme i Norge er større enn mange av Osakas restauranter.  

Nå skal jeg endelig få noen timer med sammenhengende søvn, noe jeg har sett fram til siden jeg dro fra Norge. Forhåpentligvis blir morgendagen like innholdsrik, bare litt mindre overveldende. 
Ida Kristine Grytdal
En 22 år gammel sykepleier med en enveisbillett til Australia. Avreise januar 2018ARKIV


· Januar 2018 · November 2017


KATEGORIER


· Australia · Japan · Reise

LINKER


· Instagram : Idas_reise

DESIGN

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgiver av bloggen. All bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver.
Bloggen ligger på
blogg.no og annonser på bloggen selges av Mediehuset Nettavisen. Ansvarlig redaktør for Mediehuset Nettavisen er Gunnar Stavrum.